Undervisning. 6 december, 2024
Julen erbjuder bra möjligheter för skrivundervisning.
Nu när mörkret lägger sig över oss och julen är på ingång, passar det perfekt att låta eleverna utveckla sin kreativitet genom skrivandet. Att skriva berättelser eller brev med jultema kan väcka skrivlusten, samtidigt som det utvecklar elevernas färdigheter inom skrivande och litteratur. Här är två förslag på skrivprojekt som kan lysa upp svensklektionerna. Vem vet? Det kanske kan väcka författarsjälen hos någon i klassen?
Vad är mer spännande än ett olöst mysterium i juletid? Genom att låta eleverna skriva egna juldeckare låter du dem träna på berättartekniker, som struktur, gestaltning och dialog, samtidigt som de får använda sin fantasi.
Börja med att prata om vad som gör en deckarberättelse spännande. En tydlig konflikt, ett mysterium att lösa, är hjärtat i berättelsen. Det kan handla om en försvunnen julklapp, sabotage på skolans julmarknad eller en mystisk främling som dyker upp på julafton.
En god struktur med röd tråd är såklart väldigt viktigt.
Låt eleverna planera sina berättelser med hjälp av frågor:
Vilka är huvudkaraktärerna?
Vad är det som har hänt?
Vilka ledtrådar kan läsaren få?
Hur löses mysteriet?
Under skrivandet kan ni jobba med gestaltande beskrivningar och trovärdiga dialoger. Jag brukar alltid komma tillbaka till "Show don't tell". Låt till exempel snöstormen och den knarrande trappan sätta stämningen, istället för att bara skriva "det var kallt och läskigt".
När berättelserna är färdiga kan ni samla dem i en klassantologi eller låta de eleverna som vill läsa högt för klassen. Kanske blir det en vintertradition att avsluta terminen med en god deckare?
Att skriva ett personligt brev från en fiktiv karaktärs perspektiv är ett samrt sätt att öva på kreativt skrivande samtidigt som eleverna får fördjupa sin förståelse för karaktärer i litteraturen.
Låt eleverna välja en karaktär från en bok som de har läst. Karaktären kan vara någon de älskar, någon de hatar eller kanske någon som de tycker är konstig. Eleverna ska sedan få skriva ett brev där karaktären berättar om sina tankar kring julen.
Här är några frågor som kan hjälpa eleverna att komma igång:
Tycker karaktären om julen eller inte?
Hur ser karaktärens drömjul ut?
Vilka utmaningar eller minnen är kopplade till julen för den här karaktären?
Vad skulle karaktären vilja säga till en speciell person i sitt liv?
Det här projektet passar perfekt om ni nyligen har läst en bok tillsammans i klassen. Tänk dig ett brev från Katniss i Hungerspelen, där hon skriver om vad julen skulle kunna innebära i en värld präglad av kamp och överlevnad. Eller varför inte från Scrooge i En julsaga, som kanske skriver ett brev till sin yngre själv om vad han lärt sig?
Eleverna får chansen att sätta sig in i någon annans perspektiv, tänka kreativt och samtidigt utveckla ett varierat och reflekterande språk.
Både juldeckaren och julbrevet är skrivprojekt som ger eleverna möjlighet att använda sin fantasi inom tydliga ramar. Genom att skapa sina egna berättelser får de öva på språklig variation och struktur, vilket stärker deras skrivförmåga på ett roligt och kreativt sätt. Samtidigt ger projekten friheten att forma julen på sitt eget sätt, utan krav på tradition, vilket gör dem inkluderande för alla elever. Oavsett om man firar jul eller inte, eller hur man upplever högtiden, kan skrivuppgifterna anpassas för att spegla varje individs perspektiv.
Julen är ett tema som alla elever kan relatera till på något sätt, även om de själva inte är några julentusiaster.