Boktips 28 februari, 2025
Titel: Boken om allting
Författare: Guus Kuijer
Originaltitel: Het boek van alles
Publiceringsår: 2004
Genre: Barn- och ungdomsbok, humor, familj
Översättning: Finns på svenska, översatt av Maj-Britt Sörenson
Handling: Berättelsen följer Thomas, en ung pojke i efterkrigstida Nederländerna. Thomas pappa styr familjen med rädsla och våld och gömmer sig bakom sin tro. När allt känns som värst möter Thomas grannen Fru Amersfoort. Hon ger honom Emil och detektiverna, och plötsligt finns där en gnutta hopp. Det enda han vill är att få vara lycklig. Boken om allting är en berättelse som berör.
Guus Kuijers Boken om allting fångar barndomens blandning av det stora och lilla, humor och allvar. Handlingen utspelar sig 1951, mitt i efterkrigstiden, och andra världskriget är hela tiden en närvarande men ändå osynlig skugga. Huvudpersonen Thomas är en ung pojke i ett strikt kristet hem som försöker finna mening i alla svårigheter som omger honom. Han skriver ner sina tankar i en hemlig skrivbok som han kallar Boken om allting.
Thomas beskriver det på ett förbluffande sätt i boken: ”Det fanns två fruktansvärda saker. Det ena var: fel begångna under kriget. Det andra var: sitta på spårvagnen på en söndag.” På ytan verkar det vara en märklig jämförelse, men för Thomas är det fullt förståeligt. Kriget är en osynlig närvaro, inte något som exploderar i dramatik utan en ständig, omedveten känsla i vardagen. Samtidigt kretsar hela hans liv kring vardagliga, kristna regler. Att bryta mot dem är det värsta man kan göra. Genom Thomas ger Guus Kuijer oss perspektiv: i Thomas värld är att åka spårvagn lika förfärligt som kriget.
Guus Kuijer är en av Nederländernas största barnboksförfattare.
Thomas familj har en mörk hemlighet. Hans pappa är en ultrakonservativ, våldsam man som styr hemmet med järnhand. Pappans brutalitet är en ständig närvaro i Thomas liv, en auktoritär och hård kraft som formar hans värld. I många scener känns hans fysiska och psykiska dominans över familjen kvävande. Barnets enda chans att bemöta det är genom hyssaktiga motståndshandlingar, som ofta leder till att hela familjen straffas. Ändå lyckas både Thomas och författaren Kuijer hitta glädje och magi överallt i vardagen. Här blir grannen, fru Amersfoort, viktig. Hon fungerar som en slags mentor eller fristad för Thomas, där han får möjlighet att utforska en annan verklighet än den hans far försöker diktera. Ur deras vänskap växer motstånd och frihet fram.
Guus Kuijer fick ALMA-priset 2015 för sitt författarskap.
Boken utspelar sig i 1950-talets Nederländerna.
För Thomas blir Boken om allting en plats där han kan bearbeta allt det han inte förstår. Han skriver om allt som betyder något, från haglet som ingen annan verkar ha sett till fru Amersfoort som kan trolla. Och inte minst om Eliza som han älskar. Det är en plats för hans hemliga värld. Genom att skriva får Thomas både distans och närhet till sina upplevelser. Men för oss som läsare blir boken också ett sätt att se världen genom hans barnögon. Det är en värld som är full av mysterier och frågor som behöver bearbetas. Det är här vi får följa honom genom de små episoderna i hans liv, som han samlar i sin bok och gör betydelsefulla.
Det som verkligen gör Boken om allting speciell är att den inte duckar för svåra ämnen samtidigt som den är rolig. Thomas ser världen genom ett barnsligt filter, där absurditeter kan vara både roliga och sorgliga på samma gång. Den humor som genomsyrar boken visar hur barn kan hantera svårigheter. Det är en bok som påminner om att även mörka tider har sina glädjeämnen i de små sakerna i livet.
Som läsare blir vi delaktiga i Thomas resa. Vi får en påminnelse om hur barndomen kan vara både en tid av oskyldig förundran och av ofantliga orättvisor.