Boktips 24 januari, 2025
Faktiskt är Den Lille Prinsen, som är översatt till 361 olika språk, världens näst mest översatta verk (efter Bibeln). Den här boken har en särskild plats i mitt hjärta. Det är en poetisk och filosofisk berättelse om en pilot som kraschlandar i öknen och möter en pojke från en avlägsen planet. Genom dennes historier om kärlek, ensamhet och livets mysterier utforskas teman som vänskap och vad som verkligen är viktigt i livet. Antoine de Saint-Exupéry var själv pilot och hade på riktigt kraschlandat i öknen innan han skrev sin mest berömda bok. Det är en berättelse som säger mycket med få ord och lämnar dig med fler frågor än svar. Och kanske är det just därför den är så extraordinär.
Det som gör Den Lille Prinsen så speciell är hur de stora existentiella frågorna skildras genom enkla och vackra bilder. Berättaren namnger aldrig sig själv. Han börjar historien med att berätta om sin barndom, då han ritade en boaorm som svalt en elefant, men vuxna trodde att det var en hatt. Här sätts tonen för hela boken. Vuxna är upptagna av det ytliga och missar ofta det viktiga. Den lille prinsen, å andra sidan, ser boaormen direkt.
Genom prinsens ögon får vi möta absurda karaktärer som kungen, alkoholisten och affärsmannen. Alla är förblindade av sina egna sysslor. De beter sig absurt, men det är lätt att känna igen sig i dem, och parallellerna till vår egen värld är tydliga. Det som prinsen å andra sidan värdesätter är vänskap, kärlek och det vackra. Men det stora i boken är alltid förankrat i det lilla och konkreta, en ros, en teckning av ett får, eller en vulkan som måste rengöras.
Antoine de Saint-Exupéry illustrerade boken själv.
Den lille prinsen möter bland annat en giftig orm på sin resa.
Den Lille Prinsen lyckas vara både lekfull och allvarlig på samma gång. Den är full av kloka tankar, roliga scener och vackra metaforer. Trots att berättaren är mitt i en livshotande situation (han har ju trots allt kraschat i öknen och lider av vattenbrist) skildrar han tiden i öknen med den lille prinsen som lycklig och varm. ”Det är bra att ha en vän, även om man ska dö,” säger den lille prinsen, och orden lämnar ett avtryck som stannar kvar.
Som läsare är det lätt att känna värme för prinsen. Han är både naiv och vis, och hans förmåga att ifrågasätta vår värld är oemotståndlig. Istället för att fördöma ser han på allt med förundran.
Den här boken har något alldeles unikt. Den kopplar det stora och abstrakta med det lilla och konkreta. Den får mig att tänka, känna och le på samma gång. Jag tror att det är just den här balansen mellan lekfullhet och djup som gör den så tidlös och älskad. Om du inte redan har läst Den Lille Prinsen, gör det. Jag vågar nästan lova att den kommer stanna kvar hos dig länge.